
Certifikace pro odborníky u firmy
Rozhovor s Romanou Hofmanovou, ředitelkou úseku certifikací České společnosti pro jakost
Dnes nestačí pouze umět a být specialistou na slovo vzatým nebo subjektem, který si vede příkladně v oblasti managementu kvality, hospodaří ekologicky a podle přísných pravidel nebo zavádí systémy řízení podle nejvyšších standardů. O tom všem je nutné mít k dispozici doklad, který plnění požadavků stvrzuje. Například certifikát. Poptávka po určitých druzích certifikace roste.
Jak certifikuje Česká společnost pro jakost, vysvětlila v rozhovoru Ing. Romana Hofmanová, ředitelka úseku certifikací a členka předsednictva ČSJ.
Zájem firem a organizací, ale i jednotlivců, o certifikace nejrůznějšího zaměření stoupá. Co stojí za tímto trendem?
Zájem stoupá zejména u oborů certifikací, které jsou specificky zaměřeny. To jsou v personální certifikaci obory, které se týkají profesí v automobilovém průmyslu, jako je například auditor procesu podle VDA 6.3:2023 nebo auditor IATF 16949 1. a 2. stranou. Zaznamenali jsme také zvýšený zájem o certifikaci manažera bezpečnosti informací, tento obor máme akreditovaný ČIA jako jediný certifikační orgán v České republice a odpovídá i požadavkům legislativy v oblasti kybernetické bezpečnosti. Stagnuje zájem o klasické manažery a auditory kvality, EMS nebo BOZP. Tato situace je dána nízkou mírou nezaměstnanosti, kdy si zaměstnavatelé již nekladou tak vysoké požadavky na zájemce o určité funkce, jako například manažery kvality, jako dříve. Pozitivní však je, že stávající držitelé se nadále úspěšně recertifikují.
Podobná situace je i v oblasti certifikace systémů a výrobků. Stále se zvyšuje zájem o certifikaci podle standardu GlobalG.A.P. Jedná se o certifikaci prvovýrobců potravin rostlinného původu, rozšiřujeme též nabídku certifikace i pro živočišnou výrobu. Pro zmiňované certifikace jsme jediným čistě českým subjektem pro Českou republiku i Slovensko, který má tyto certifikace ve svém portfoliu. Zájem o klasické certifikace systémů podle ISO 9001, 14001 nebo 45001 je mírně rostoucí, vnímáme však zvýšený zájem o audity integrovaných systémů managementu.
Vy máte v České společnosti pro jakost právě tuto oblast na starosti a svůj záběr zvyšujete. Jaké druhy certifikací přibyly do vašeho portfolia?
Nově do mého portfolia přibyly certifikace systémů managementu organizací a produktová certifikace.
Zatímco certifikace systémů managementu je v naší společnosti zaměřená na certifikaci dle norem ISO 9001, 14001, 45001 a dalších, tak certifikace produktů je zaměřená převážně na zvládnutí procesů. Je to změna oproti personální certifikaci, kde naším zákazníkem byli jednotliví zájemci o certifikaci a držitelé certifikátů – u těchto certifikací to je firma. Jedná se tedy o mnohem složitější systém, vyžadující součinnost celého oddělení a i pracovníků v certifikované firmě.
Tím samozřejmě nijak nesnižuji význam a složitost personální certifikace. Jedná se ale o jiný systém práce, kdy v personální certifikaci vždy každý odborný pracovník je schopen zajistit svůj obor od přihlášky až po vystavení certifikátu. V certifikaci systémů a produktů je vystavený certifikát výsledkem koordinované práce celého týmu.
Velký zájem projevují subjekty z lesního hospodářství, proč se právě ony chtějí nechat certifikovat?
ČSJ nabízí dva druhy produktové certifikace zaměřené na produkty ze dřevní hmoty a jejich původ, například palety nebo výrobky z celulózy.
První certifikací je certifikace spotřebitelského řetězce dříví COC dle pravidel PEFC, která má v ČR dlouhou tradici. Nově jsme pak začali poskytovat certifikaci COC dle pravidel FSC®, která je též prosazována velkými odběrateli, kteří kladou důraz na původ dřevní hmoty. Značek PEFC a FSC si můžete všimnout zejména na obalech či dalších výrobcích z papíru.
Pro subjekty navazující na produkty lesního hospodářství jsou tyto certifikace ve velké většině podmínkou pro uplatnění na trhu. Buď z důvodu být schváleným dodavatelem pro různé firmy, nebo možnosti účastnit se výběrových řízení nebo možnosti získat státní zakázku a podobně
Rovněž mezi potravináři roste chuť i potřeba mít příslušný certifikát. Popohání je něco k tomu, aby vás oslovili? Je to celospolečenská poptávka, nutnost, aby mohli prosperovat a růst?
U potravinářů, ale i u prvovýrobců potravin je situace podobná jako u certifikace PEFC a FSC. Zde se promítají zejména požadavky řetězců na certifikaci podle standardů GlobalG.A.P. Do některých řetězců není možné dodat produkt bez této certifikace. Audity se v zemědělských firmách, na farmách a družstvech provádějí v době sklizně, a tak od svých kolegů slýchám, že „teď je petržel, mrkev, jahody…“ a další plodiny. Jeden doplňkový obor této certifikace GRASP je zaměřen i na pracovní podmínky pracovníků na polích. Jak je s nimi zacházeno, jaký mají přístup k pitné vodě, sociálnímu zázemí, jestli dostávají instrukce v jazyce, kterému rozumí, a podobně.
V oblasti samotné potravinářské výroby dále nabízíme certifikaci systémů managementu podle standardu HACCP, tedy správné hygienické praxe, a podle náročnější normy ISO 22000. U potravinářských firem se zájem o certifikaci HACCP objevuje zejména v závislosti na vyhlášených grantech, dále pak v důsledku tlaku jejich zákazníků.
Jsou systémy managementu kvality vhodné i pro malé firmy, například o dvaceti zaměstnancích?
Certifikace systémů managementu jsou vhodné pro firmu jakékoliv velikosti. Efektivní zavedení a rozvoj systému managementu podle systémových norem ISO je vždy přínosem. Zaměstnance přiměje k zamyšlení nad fungováním firmy v dané oblasti, k utřídění znalostí o probíhajících procesech a k vyloučení činností, které se dělají zbytečně. Jak už dávno říkal a říká náš dřívější předseda pan inženýr Jedlička: Systém managementu podle ISO 9001 není nic jiného než zdravý selský rozum. Vždy je ale třeba dbát na to, aby celý systém tvořili a udržovali lidé, kteří mají detailní znalosti činností probíhajících ve firmě. Tím se firmy vyvarují toho, že jim budou vnuceny směrnice a činnosti, které jim nebudou pomáhat, ale naopak je budou zatěžovat při každodenní práci.
Co musí firma podstoupit, když chce být certifikovaná od ČSJ? Jak dlouho to trvá a kolik to stojí?
První věcí, která se při požadavku na určitou certifikaci zkoumá, je, jestli podle této normy certifikujeme, to znamená, jestli máme akreditaci ČIA na tuto normu, nebo v případě soukromých standardů, jestli jsme též schváleni příslušným správcem schématu. Pečlivě taky ověřujeme, zda kromě ISO norem můžeme certifikovat i v příslušné technické oblasti, jinak řečeno oboru podnikání. Pokud toto vše je splněno, pak nastává další krok. Tím je přesná specifikace předmětu certifikace, počtu pracovníků spadajících do certifikace, sídla firmy a provozoven, které budou spadat do certifikace. Na základě těchto informací již naše pracovnice vytvoří nabídku. Součástí nabídky jsou počet auditodnů i ceny auditů – prvního a druhého stupně, dozorových auditů a recertifikace. Vzhledem k tomu, že ceny auditů jsou stanovené na základě mnoha proměnných, které jsou pro každou firmu jiné, nelze tedy takto jednoduše říct, jaké jsou. Délku auditu i cenu dále ovlivňuje i fakt, jestli firma žádá o certifikaci na více systémů. Naše pracovnice se ale vždy snaží být maximálně nápomocné a ochotně zástupcům firmy vysvětlí, jak byly cena a počet auditodnů stanoveny. Mohu však prozradit, že v případě certifikací malých a středních podniků se ceny pohybují řádově v desetitisících korun.
A je rozdíl mezi certifikací podniku a osoby-odborníka?
Certifikace osob je zaměřená na ověření znalostí a dovedností žadatele v dané oblasti, např. v kvalitě, EMS, BOZP, ISMS. Tyto znalosti a dovednosti jsou ověřeny při certifikační zkoušce, která má většinou písemnou a ústní část. Součástí ústní části zkoušky je pak obhajoba případové studie a otevřená otázka. Certifikační orgán stanoví kritéria, na základě kterých je zájemce připuštěn ke zkoušce. Pokud úspěšně složí zkoušku, pak na základě doporučení zkušební komise schválí vedoucí certifikačního orgánu udělení certifikátu a ze zájemce se stane držitel certifikátu.
Při certifikaci systémů managementu a produktů je ověřována shoda splnění požadavků normy se systémem zavedeným v dané firmě nebo s požadavky na produkt – v našem případě na zvládnutí procesu. Splnění požadavků ověřuje při auditu auditor ČSJ. Zpráva z auditu je pak ještě přezkoumána nezávislým způsobilým odborníkem a při zjištění shody je definitivně rozhodnuto vedoucím certifikačního orgánu o udělení certifikátu na daný systém managementu nebo produkt. Ověření, že daný systém trvale funguje, se pak děje při dozorových auditech a při následné recertifikaci.
Certifikace osob, systémů managementu a produktů fungují na velmi podobném principu. Rozdíl je pouze v tom, jestli se posuzují kompetence osoby, nebo zavedení systému ve firmě, nebo shoda produktu – procesu.
Do vaší profesní kompetence spadá i péče o značku CZECH MADE. Je o ni opět zájem? Jak náročná je administrativa nutná k jejímu udělení? A stále se po dvou letech obhajuje?
Značka Czech Made je vůbec nejstarší spotřebitelskou značkou kvality v novodobé historii ČR. Tato značka patří k náročnějším, pokud jde o to ji získat, a obnovuje se po dvou letech. Větší náročnost získání značky však potvrzuje její vysokou důvěryhodnost a hodnotu. Zájem o značku Czech Made se v posledních letech zvyšuje. Velký podíl na tom má kolega inženýr Štěpán Smejkal, který má udělování této značky na starosti.
Autorka:
PhDr. Eva Brixi je šéfredaktorkou časopisu Prosperita.