Standard VDA - 640/208

Charakteristika publikace

1. vydání, 2010 (české 2011)

Sestavení specifických požadavků zákazníka na systém kvality na základě ISO/TS 16949

Publikace nabízí model sestavení specifických požadavků zákazníka (CSR – Customer Specific Requirements) na bázi struktury normy ISO/TS 16949 (případně struktury ISO 9001).

Doplňkové informace

V řetězci  automobilového průmyslu se setkáváme s doplněním standardních požadavků na systém kvality podle ISO/TS 16949 o specifické požadavky jednotlivých zákazníků. Díky nejednotné struktuře zpracování těchto požadavků ze strany jednotlivých zákazníků je pro dodavatele velmi náročné a mnohdy i zbytečně nákladné orientovat se v těchto požadavcích a implementovat je do vlastního systému řízení kvality. Dochází k nejasnostem a nedorozuměním mezi zákazníkem a jeho dodavateli. Mnoho času je věnováno vysvětlování těchto požadavků místo péče o skutečnou kvalitu produktů a procesů. Zvláště v případech, kdy dodavatel působí v řetězci několika různých koncových výrobců, se to projevuje enormním nárůstem dokumentace a komplikuje se celý systém kvality.

VDA nabízí v publikaci cestu, jak sjednotit strukturu dokumentování těchto CSR na bázi modelu normy ISO/TS 16949. Vedle obecné části ukazující možnosti připojení CSR ke konkrétním článkům normy pak nabízí modelový příklad aplikace CSR ve struktuře ISO/TS 16949.

Publikace by měla primárně sloužit organizacím na vrcholu dodavatelského řetězce při přípravě příloh dohod o zajištění kvality, ale je použitelná průřezově v celém řetězci i na nižších stupních zvláště v případech, kdy zákazník vyžaduje, aby dodavatel zavázal své dodavatele (subdodavatele) k plnění požadavků zákazníka.

Počet stran: 54

Cena pro slovenské zákazníky: 11,84 €

ISBN: 978-80-02-02286-2

Cena pro nečleny: 320 Kč bez DPH (352 Kč včetně DPH)