Prof. RNDr. František Egermayer, DrSc., (*1913, †1989) byl jedním ze zakladatelů a nejvýznamnějších průkopníků moderního chápání kvality (jakosti) v našem státě. Již v období první republiky a zejména po II. světové válce pochopil, že jakost výrobků a služeb bude kritériem úspěchu v konkurenci. Byl nejen znalým teoretikem, ale rovněž úspěšně pracoval v průmyslové praxi, byl vynikajícím pedagogem, organizátorem i manažerem. Díky svým kontaktům se světovými odborníky v oblasti jakosti i díky členství a funkcím v Evropské organizaci pro řízení jakosti (EOQC, následně EOQ) k nám již od padesátých let dvacátého století přinášel nejnovější poznatky z oblasti TQM, které předával studentům i odborníkům z praxe.

Inicioval a řídil Celostátní odbornou skupinu pro jakost, ve které integroval vedoucí pracovníky útvarů řízení jakosti, pedagogy a nadšence pro nově se rozvíjející obor.

Svou činností spolu s dalšími osobnostmi, zejména dr. A. Žaludovou, připravil podmínky pro ustavení ČSJ v roce 1989. Spoluvytvořil tak základ pro rozvoj systémů kvality v celém průmyslu, ve službách a nyní i ve veřejné správě, založený na kvalifikovaném využívání nástrojů kvality a na cílevědomé výchově v oblasti managementu kvality.