Model excelence EFQM

Fórum EFQM a předávání Globální ceny EFQM za excelenci

Letošní Fórum EFQM, jehož součástí je tradičně i předávání nejvyšších ocenění EFQM se bude konat 26. – 27. 10. 2017 v Madridu. Konference, jejímž mottem je Excellence through Agility (excelence díky agilnosti), se bude konat v prostorách Muzea královny Sofie, ve společnosti děl Pabla Picassa či Salvadora Dalího. Řečníci z řad oceněných organizací budou spolu s účastníky diskutovat na téma schopnosti rychlé a efektivní adaptace na změny, která je v dnešní době nezbytným předpokladem pro budoucí úspěch všech organizací. Slavnostní předávání Globální ceny EFQM za excelenci pak bude hostit vítěz minulého ročníku Ceny, město Alcobendas, ve svém městském centru. Pro více informací a registraci navštivte oficiální stránky http://www.efqmforum.org/.

EFQM Forum 2017 Madrid

„Excelentní organizace dosahují a trvale udržují vynikající úrovně výkonnosti splňující nebo překračující očekávání všech svých zainteresovaných stran.“

Aby byly organizace úspěšné, potřebují si bez ohledu na odvětví, velikost, strukturu nebo vyzrálost vytvořit vhodný manažerský rámec. Model excelence EFQM je praktickým, dobrovolným rámcem, který umožňuje organizacím:

• hodnotit, kde se nacházejí na cestě k excelenci - jde o nástroj, který jim pomáhá pochopit klíčové silné stránky a potenciální mezery ve vztahu ke  stanovené vizi a poslání;
  • připravit společný slovník a způsob uvažování o organizaci usnadňující efektivní sdělování myšlenek jak uvnitř organizace, tak mimo ni;
  • sjednotit existující a plánované iniciativy a přitom odstraňovat duplicity a identifikovat mezery;
  • připravit základní strukturu pro systém managementu organizace.

Přestože se běžně používá řada nástrojů a metod řízení, Model excelence EFQM poskytuje ucelený pohled na organizaci a lze jej použít pro zjištění, jak jsou tyto jednotlivé metody vzájemně v souladu a jak se navzájem doplňují. Model lze tedy používat spolu s libovolnými dalšími nástroji jako zastřešující rámec pro rozvoj trvale udržitelné excelence.

Šipky zdůrazňují dynamický charakter Modelu. Znázorňují, jak učení se, kreativita a inovace napomáhají zlepšovat předpoklady, které zpětně vedou ke zlepšeným výsledkům.

EFQM vznikla s cílem uznávat a propagovat trvale udržitelný úspěch a poskytovat rady těm, kteří usilují o jeho dosažení. To je realizováno pomocí tří integrovaných prvků, které tvoří Model excelence EFQM:

• Základní koncepce excelence: základní principy, které jsou pro každou organizaci nezbytným základem pro přijetí a budování kultury trvale udržitelné excelence.
  • Kritéria Modelu excelence EFQM: diagram příčin a následků, který umožňuje ve struktuře "9 boxů" popsat, co organizace dělá a jakých výsledků při tom dosahuje.
  • Logika RADAR: dynamický rámec hodnocení a účinný nástroj managementu nabízející strukturovaný přístup k hodnocení současné výkonnosti organizace i plánování jejího dalšího rozvoje.

EFESO - softwarová podpora pro proces sebehodnocení dle modelu excelence EFQM

Ve spolupráci s organizací EFESSO jsme připravili informační systém pro usnadnění sebehodnocení dle modelu excelence EFQM. Nabízíme zajemcům k vyzkoušení tohoto nástroje po dobu 3-5 měsíců ZDARMA. Zájemci o tento systém kontaktujte e-mailem Kláru Fouskovou: fouskova@csq.cz nebo volejte +420 724 780 254.

Jak vám můžeme pomoci

Česká společnost pro jakost je již od roku 2002 národní partnerskou organizací EFQM, a jako jediná v České republice je tak oprávněna nabízet licencované produkty k Modelu excelence EFQM v českém jazyce.

Vzdělávání: Nabízíme otevřené kurzy, které vás seznámí s Modelem excelence EFQM a jeho praktickou aplikací. Školení je možné přizpůsobit konkrétním potřebám vaší organizace a uspořádat ho přímo u vás v organizaci. Licencované kurzy z naší nabídky:

Publikace: Vydáváme vybrané publikace EFQM v českém jazyce. V případě vašeho zájmu o původní anglické verze nás neváhejte kontaktovat a my pro vás koupi zprostředkujeme.

Stupně excelence: Prostřednictvím ČSJ máte možnost získat mezinárodně platné ocenění EFQM, a to v prvním a druhém stupni. Třetí, nejvyšší stupeň excelence tvoří Cena EFQM za excelenci (EFQM Excellence Award), kterou organizuje přímo EFQM.

Poradenství: Potřebujete při svých prvních krocích na cestě k excelenci průvodce? S dílčími dotazy se na nás neváhejte obracet přímo, v případě potřeby rozsáhlejší poradenské pomoci vám doporučíme někoho z našich zkušených poradců.

Národní cena kvality ČR: Plníme roli odborného garanta Ceny a můžeme vám pomoci se na účast v této Ceně připravit.

Kontaktní osoba
Modelu excelence EFQM